×

Traliespectroscoop

Jaar/Periode

1950-1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

NOI [in logo] / BLEEKER / ZEIST   HOLLAND // No 46486

 

Categorie

Overige optische instrumenten

Subcategorie

Spectroscopen

Afmetingen van het instrument (h x b x d)

h 22 × ø 40 (max) cm

Geschonken door

Sint-Joriscollege, Eindhoven

Inventarisnummer

SM 515

Beschrijving

Een spectroscoop is een optisch instrument waarmee men het lichtspectrum kan bestuderen en via dat spectrum eventueel de samenstelling van materialen kan bepalen. Het licht wordt eerst door een spleet en een lens gestuurd. Hierdoor komt er een evenwijdige bundel licht uit. Daarna komt het licht op een tralie terecht, waardoor het licht breekt in een spectrum van verschillende golflengtes. De hoek voor iedere kleur licht verschilt, en deze is met de kijker op een roteerbare onderkant te bepalen. De hoek in combinatie met de eigenschappen van het interferentietralie (de lijnafstand) kan gebruikt worden om de kleur van het licht te bepalen.

Dit Bleeker spectroscoop was hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld voor practicumdoeleinden in Eindhoven. De opdracht van de studenten was om de golflengtes van spectraallijnen te bepalen, om zo inzicht te krijgen in de eigenschappen van de lichtbronnen en de eigenschappen van lichtinterferentie door het tralie. Spectraallampen, die gemonteerd zijn in een specifieke kast (geen Bleeker apparatuur), werden als lichtbron gebruikt. Dit traliespectroscoop heeft een collimatorbuis, een kijker en een (kwetsbaar) tralie. Verder zit er een stalen liniaal bij om de kijker en de collimator in een lijn af te kunnen stellen (zie practicumbeschrijving). Er zit ook een spectraalkaart bij om de golflengtes van de diverse elementen af te kunnen lezen.

De blauwe kast bevat vijf spectraallampen, te weten natrium, kwik, helium, zink en rubidium en staan stevig vast in de voet.

Dit traliespectroscoop inclusief tafeltje, reservenatriumlamp, handleiding en practicumbeschrijving is aan de stichting geschonken door Fred Arts, technisch onderwijsassistent natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek van het Sint-Joriscollege te Eindhoven. Het spectroscoop was afkomstig van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven (THE) nu Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) waar het werd gebruikt voor de eerstejaars natuurkundestudenten. Toen dit practicum niet meer werd gedaan, heeft het Sint-Joriscollege de spectroscopen gekregen.