×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief RC

Jaar/Periode

1947

Maker

REICHERT

Land

Oostenrijk

Signering

REICHERT WIEN [in logo] / Nr. 205 842

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

36 × 21 × 25.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

33 × 16 × 21 cm

Geschonken door

Prof. dr. M.H. Vermeer, dermatoloog, LUMC, Leiden

Inventarisnummer

SM 361

Beschrijving

In houten kist met slot en handgreep, in de kist nog het schildje van de leverancier: Laméris / Utrecht / Instrumenten. Verder het kaartje van Reichert met de bijgeleverde objectieven en oculairen, Lameris heeft het op 19 juni 1947 gedateerd.

Reichert noemt dit in de catalogus van 1950 een ‘monoculair laboratoriummicroscoop’, het statief heeft een V-vormige voet met een aangegoten flens. Hierop kantelbaar de C-vormige statiefarm. Deze heeft onderin een uitsparing voor de flens van de voet. Het microscoop heeft een vierkante tafel waarop een preparaatgeleiding is gemonteerd.
Onder de tafel een ronde spiegel, draaibaar en kantelbaar in een beugel. Verder is er een in hoogte verstelbare condensor met irisdiafragma en wegklapbare filterhouder. Met fijnscherpstelling en grofscherpstelling. De fijninstelling werkt op het blok dat de statiefarm met de tubus verbindt, in het blok de grofinstelling met tandheugel en rondsel. Het microscoop heeft een vaste monoculaire tubus met drievoudige revolver.

Er zijn twee oculairen gesigneerd C. Reichert / Wien, een 5× en een 10×, deze staan ook op het kaartje in de kist vermeld.

Er zijn drie objectiefhulzen C. Reichert / Wien voor de drie op het kaartje in de kist vermelde objectieven, te weten een 10:1, een 45:1 en een 100:1 Ol-Im A=1,25.
Aanwezig zijn vier objectieven:
(1): gesigneerd: C. Reichert / Wien [in logo] // 10:1 A= 0.25
(2): gesigneerd: Carl Zeiss / Jena [in logo] 331673 // ??
(3): gesigneerd: C. Reichert / Wien / 112 842 [in logo]  // Ol-Im / A=1,25 / 100:1
(4): gesigneerd Olympus Tokyo [in logo] 318060 // HI / 100 / 1.25 / Japan

Objectieven (1) en (3) zijn origineel, de andere twee zijn latere toevoegingen.

Dit microscoop is aan de stichting geschonken door Prof. dr. M.H. Vermeer, afdelingshoofd van de afdeling Huidziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het microscoop was voordat het in zijn bezit kwam van zijn vader, Prof. dr. B.J. Vermeer (dermatoloog), en daarvoor van zijn grootvader, D.J.H. Vermeer (dermatoloog).