×

Samengesteld microscoop met binoculaire tubus volgens Wenham

Jaar/Periode

1867

Maker

BECK & BECK

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

R & J. BECK / 4720 / LONDON

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

39 × 13 × 19 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 403

Beschrijving

Dit model heet ‘The popular microscope’ (zie ook SM 39),het was bestemd voor studenten en anderen die niet in staat waren een van de grotere en duurdere microscopen te kopen. De constructie is uniek, met de driehoekige voetplaat en de kantelbare statiefzuil met het verbindingsstuk. Op eenvoudige wijze is het microscoop zo verticaal, hellend of zelfs horizontaal te gebruiken.

Onder de ronde tafel (ø 9.5 cm) een in hoogte verstelbare holle spiegel, draaibaar en kantelbaar in een beugel. Er is geen condensor, wel kunnen er diafragmaplaatjes onderaan de tafel bevestigd worden. Onder de tafel draaibaar een diafragmaschijf met drie openingen. Op de tafel een houder voor objectglaasjes.

De grofinstelling werkt met tandheugel en rondsel, de fijninstelling met een micrometerschroef. Dit exemplaar is voorzien van een binoculaire tubus volgens Wenham, die bij heel veel Engelse instrumenten uit de tweede helft van de negentiende eeuw aanwezig is. De oogafstand wordt gewijzigd door verstellen van de twee bovenste delen van de tubus, middels tandheugel en rondsel. Optisch gezien is dit minder fraai, door de tubuslengte te wijzigen verandert ook de vergroting.

Met twee ongemerkte oculairen en een eveneens ongemerkt objectief.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.