×

Universele refractometer volgens Abbe

Jaar/Periode

1950-1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

BLEEKER / ZEIST  HOLLAND / No 62334

Categorie

Overige optische instrumenten

Subcategorie

Refractometers

Inventarisnummer

SM 103

Beschrijving

Op een zwart gemoffelde vierkante voet met zuil. De zuil eindigt in een ring waarin de verschillende onderdelen van het instrument draaibaar zijn bevestigd. Onder een vlakke rechthoekige spiegel en het uit twee delen bestaande blok met de prisma’s. Als de brekingsindex van vloeistoffen of vetten bepaald moet worden kan het blok verwarmd of gekoeld worden middels water waarvoor aansluitingen voor slangen aanwezig zijn. Er is ook een thermometer waarmee de temperatuur van de te onderzoeken stof kan worden afgelezen.
De aflezing van de brekingsindex vindt plaats in het bovenste gedeelte van het instrument, er is een zeer nauwkeurige schaal met afleesmicroscoop waarop de brekingsindex kan worden afgelezen. Met de andere kijker, waarin twee ten opzichte van elkaar draaibare Amici-prisma’s, wordt een nauwkeurige licht/donker overgang ingesteld.
Als men de brekingsindex van bijvoorbeeld glas wil bepalen dan moet er aan een blok glas een vlak geslepen worden dat in de plaats komt van het onderste prisma en daar tegenaan gedrukt wordt.
De refractometer werd onder andere gebruikt in de zuivelindustrie om het vetgehalte van boter te bepalen.

Voor vergelijkbare refractometers, zie SM 60, SM 202 en SM 252.