×

Universele refractometer volgens Abbe

Jaar/Periode

1950-1955

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

DR C.E. BLEEKER / ZEIST HOLLAND / No 9369

Categorie

Overige optische instrumenten

Subcategorie

Refractometers

Inventarisnummer

SM 60

Beschrijving

Op ronde, zwart gemoffelde, gietijzeren voet met zuil. De zuil eindigt in een ring waarin de verschillende onderdelen van het instrument draaibaar zijn bevestigd. Boven de voet een vlakke rechthoekige spiegel, daarboven het uit twee delen bestaande blok met de prisma’s. Om de brekingsindex van vloeistoffen of vetten te bepalen kan het blok verwarmd of gekoeld worden middels water, aansluitingen voor slangen zijn aanwezig. Er is ook een thermometer waarmee de temperatuur van de te onderzoeken stof kan worden afgelezen.
De aflezing vindt plaats in het bovenste gedeelte van het instrument, er is een zeer nauwkeurige schaal met afleesmicroscoop waarop de brekingsindex kan worden afgelezen. Met de andere kijker waarin zich twee ten opzichte van elkaar draaibare Amici-prisma’s bevinden wordt een nauwkeurige licht/donker-overgang ingesteld.
Als men de brekingsindex van bijvoorbeeld glas wil bepalen dan dient er aan een blok glas een vlak geslepen te worden dat in de plaats komt van het onderste prisma en daar tegenaan gedrukt wordt.
De refractometer werd veel gebruikt in de zuivelindustrie om het vetgehalte van boter te bepalen.

Zie ook SM 103, SM 202 en SM 252.