×

Universele refractometer volgens Abbe

Jaar/Periode

1950-1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

NOI [in logo] / BLEEKER / ZEIST HOLLAND / No 412134

Categorie

Overige optische instrumenten

Subcategorie

Refractometers

Afmetingen van de kist (h x b x d)

34.5 × 22.4 × 17.8 cm

Afmetingen van het instrument (h x b x d)

hoogte 30.3 × diameter 14 cm

Geschonken door

P.P. de Bruijn, Zeist

Inventarisnummer

SM 202

Beschrijving

De (universele) refractometer bevindt zich in een houten kist met slot en sleutel.

De refractometer is gemonteerd op een ronde zwart gemoffelde, gietijzeren voet van 14 cm diameter met zuil. De zuil eindigt in een ring waarin de verschillende onderdelen van het instrument draaibaar zijn bevestigd. Op de voet bevindt zich een plaatje met de inscriptie 34048. Boven de voet bevindt zich een vlakke rechthoekige spiegel, daarboven het uit twee delen bestaande blok met de prisma’s. Om de brekingsindex van vloeistoffen of vetten te bepalen kan het blok verwarmd of gekoeld worden middels water, aansluitingen voor slangen zijn aanwezig. Er is ook een kwikthermometer waarmee de temperatuur van de te onderzoeken stof kan worden afgelezen.
De aflezing vindt plaats in het bovenste gedeelte van het instrument, er is een zeer nauwkeurige schaal met afleesmicroscoop waarop de brekingsindex kan worden afgelezen. Met de andere kijker waarin zich twee ten opzichte van elkaar draaibare Amici-prisma’s bevinden wordt een nauwkeurige licht/donker-overgang ingesteld.
Als men de brekingsindex van bijvoorbeeld glas wil bepalen dan dient er aan een blok glas een vlak geslepen te worden dat in de plaats komt van het onderste prisma en daar tegenaan gedrukt wordt.
De refractometer werd veel gebruikt in de zuivelindustrie om het vetgehalte van boter te bepalen.

Toebehoren:
(1) Doosje met inscriptie ND 1.5167, waarin twee geijkte optische plaatjes zitten met Brekingsindex ND 1.5199 en ND 1.6479.
(2) Kwikthermometer.
(3) (Leeg) flesje met etiket monobroom Naphtaline.

Afkomstig uit de Bleeker-collectie van Peter Paul de Bruijn.

Voor vergelijkbare refractometers zie SM 60SM 103 en SM 252.