×

Samengesteld achromatisch microscoop met fasecontrastinrichting, type S

Jaar/Periode

1950-1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

NEDOPTIFA / NOI [in logo] / ZEIST-NEDERLAND / No 15014

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Geschonken door

P.P. de Bruijn, Zeist

Inventarisnummer

SM 107

Beschrijving

Deze uitvoering van het Bleeker ’S’ statief is voorzien van een fasecontrastinrichting, onder de condensor bevindt zich een centreerbaar ringdiafragma. In de tubus een wegklapbare Bertrandlens die wordt gebruikt om het ringdiafragma in dekking te brengen met de fasering die zich in de objectieven bevindt.
Er is een vaste vierkante tafel met een aangebouwde, afneembare preparaatgeleiding, voorzien van een met tandheugel en rondsel in hoogte verstelbare condensor met irisdiafragma en een vlakke en holle spiegel in beugel. Er is een drievoudige objectiefrevolver.
Het microscoop is van zwart gemoffeld spuitaluminium, het statief is kantelbaar over een hoek van 90 graden. De fijninstelling werkt op de tafel, deze kan twee millimeter in hoogte verplaatst worden, de aflezing is instelbaar op minder dan één micrometer nauwkeurig. De grofinstelling werkt op de gebruikelijke wijze met tandheugel en rondsel op de tubus.
Naast de gewone rechte tubus bevindt zich bij dit microscoop een geknikte tubus.

Zie ook SM 207, voor een tweede exemplaar van het Bleeker-microscoop type S met fasecontrastinrichting eveneens afkomstig uit de Bleeker-collectie van Peter Paul de Bruijn.