×

Samengesteld achromatisch microscoop met Wenham binoculaire tubus

Jaar/Periode

1860-1880

Maker

DOLLOND

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

DOLLOND / LONDON

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

45 × 13 × 18 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 408

Beschrijving

Geen kist.

Hoewel het microscoop door Dollond gesigneerd is valt het te betwijfelen of het ook door George of William Dollond gemaakt is. Bracegirdle schrijft in zijn ‘Notes on modern Microscope Manufacturers’ dat er microscopen zijn waarvan bekend is dat Ross ze gemaakt heeft maar die door Dollond gesigneerd zijn.

Vergelijkbare instrumenten in de collectie van de stichting zijn SM 76 (Chadburn Brothers), SM 393 (Dixey), SM 407 (Yeates) en SM 417 (Steward).

Dit microscoopstatief is een ‘bar-limb microscope with Y shaped claw foot’, zoals het door Ross vanaf 1843 gemaakt werd. Het was de hele tweede helft van de negentiende eeuw populair in Engeland, tot het aan het eind van de negentiende eeuw vervangen werd door de compactere modellen van Leitz en Zeiss, met hun korte (17-16 cm) tubus. De Engelse microscopen hadden meestal een tubuslengte van 25 cm.
Op de Y-vormige voet zijn twee flenzen gemonteerd waar de stam van het microscoop tussen kan kantelen. Onderaan de stam de spiegel, deze is in hoogte verschuifbaar en kantelbaar in een beugel. De kleine vierkante tafel heeft een preparaatgeleiding met twee knoppen aan de rechterkant voor de X- en de Y-beweging. Links en rechts aan de voorkant zijn er gaten voor een verlichtingslens en een preparaatklemmetje.
Op de tafel het blok met een rondsel en de twee knoppen voor de grofscherpstelling. De prismatische zuil draagt de tubusdrager. De tubus is voorzien van een fijnscherpstelling die via een hefboompje op de objectiefvatting werkt.
Er is een binoculairtubus volgens Wenham, zoals gebruikelijk is deze voorzien van uitschuiftubussen voor het aanpassen van de oogafstand, middels tandheugel en rondsel.
Er is een objectief gemerkt ‘1/6 Inch’ en er zijn twee oulairen.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.